Implantologie

Implantul pentru coroană și punte

Implantologie

implantologie

Implantul pentru coroană și punte

V-ați pierdut dantura din cauza deteriorării severe a dinților, a unor afecțiuni ale gingiei, a unei traume sau chiar din cauza unei intervenții nereușite pe canal? Se poate să aveți nevoie de un implant. Implanturile dentare se folosesc pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Se fac din titan sau alte materiale asemănătoare, tolerate bine de corpul uman și sunt înlocuiri artificiale ale rădăcinilor, menite să susțină o coroană dentară sau o punte dentară.

Importanța înlocuirii dinților lipsă

Pe lângă avantajul estetic, înlocuirea dinților lipsă vă va reda capacitatea de a mesteca și de a vorbi normal. În plus, dacă neglijați spațiul vacant rezultat în urma pierderii dinților, este posibil ca ceilalți dinți să se deplaseze pentru a ocupa locul gol. Această deplasare a întregii danturi poate cauza o ocluzie (mușcătură) viciată care duce în timp la probleme ale articulației temporomandibulare. În cazul dinților deplasați igiena poate deveni problematică, astfel încât sunt mai susceptibili la afecțiuni ale gingiilor și la carii, crescând astfel riscul pierderii lor.

Tratamentul și fixarea implantului

În mod normal, un tratament cu implant este finalizat în mai multe etape pe parcursul câtorva luni. În prima etapă, medicul stomatolog fixează implantul în osul maxilar. Durează 3-6 luni până când osul fuzionează cu implantul. În a doua etapă, dentistul face o extensie, sau o pregătește: această extensie va prelungi implantul deasupra gingiei. În funcție de tehnica aleasă de medicul stomatolog, extensia se poate face chiar și în prima etapă. După vindecarea gingiilor, se ia amprenta și se procedează la reconstrucția finală folosind o coroană sau o punte dentară într-un laborator. În majoritatea cazurilor, lucrarea se fixează și se ajustează pentru o potrivire perfectă și o funcționalitate optimă, la ultima vizită.

Riscurile și complicațiile implantului

Cu toate că se fac toate eforturile pentru succesul și funcționalitatea implantului, se întâmplă adesea ca procedura să eșueze. Acest lucru apare din cauza unei fuzionări precare dintre implant și osul maxilar.

Alte probleme, de exemplu:

  • Fisurarea sau slăbirea lucrării protetice,
  • Infectarea gingiei periimplantare (din jurul implantului) sunt posibile în cazuri rare.

Datorită diferențelor morfologice dintre maxilare și a densității osoase, pe partea din spate a maxilarului superior poate fi nevoie de o procedură suplimentară, de elevație a sinusurilor maxilare, pentru a crește șansele de reușită a implantului pe termen lung. Pentru creșterea în grosime a osului maxilar respectiv mandibular necesară inserării implanturilor este nevoie de o augumentare osoasă, procedură care implică utilizarea unui os artificial acoperit cu o membrană de colagen. După aproximativ 6-8 luni de la augumentare se poate trece la inserarea implanturilor.